Pismo podrške i ohbrabrenja mladim socijaldemokratkinjama i socijaldemokratima u Srbiji: BORBA NIKADA NE PRESTAJE

Drage drugarice i drugovi koji živite u Srbiji,

Želimo vam pružiti podršku i ohrabrenje u ime Foruma mladih SDP-a Hrvatske i cjelokupnog rukovodstva.

Pratili smo vaše izbore, podržavali i nadali se, zajedno s vama, da ćemo vam danas moći čestitati zato što je Srbija izabrala put progresivnosti, tolerancije i razvoja, ali nažalost to se nije dogodilo.

Svjesni smo da je količina podrške koju premijer, odnosno, novoizabrani predsjednik, očito ima, zaista velika, na sveopće razočaranje nas – socijaldemokratkinja i socijaldemokrata. Voljeli bismo kad bismo vam mogli reći zašto je to tako, kad bismo mogli reći da će sigurno biti bolje. Nažalost ne možemo. Ni Hrvatsku više ne vode oni koji imaju istinske namjere da naše društvo učine boljim. Kod nas, kao i kod vas, birani su ljudi koji ne žele pravednost, solidarnost, ravnopravnost i slobodu, već o tome pričaju samo deklarativno, po potrebi.

Nažalost ovi trendovi ne prevladavaju samo kod nas, nego i diljem svijeta. Ekstremizam, ultradesničarska ideologija i sirovi kapitalizam su sveprisutni i uzimaju sve većeg maha. No, upravo svjesni toga sada moramo ostati čvršći nego ikada. Naše vrijednosti su univerzalne i naša borba traje stalno, a to je borba za bolje, pravednije, ravnopravnije, razvijenije i solidarnije društvo u cjelini. Može zvučati kao utopija, pogotovo u ovim trenucima razočaranja, ali i vi i mi znamo da, ukoliko se mi ne budemo borili, neće nitko za nas.

Nije sve potpuno crno i beznadno. Jučerašnji rezultati pokazuju da u Srbiji unatoč svim nastojanjima gašenja demokracije, sloboda i prava ipak postoje hrabri ljudi, opozicija koja se mora održati, građanska opozicija koja ne smije Srbiju prepustiti ekstremizmu. To ste upravo vi i vaše sugrađanke i sugrađani koji su jučer pokazali da su i oni dio Srbije, drugačije Srbije koja je nažalost stala sa smrću Zorana Đinđića. Ali Srbije koja će se zajedno s vama boriti za napredak, smanjivanje ekonomskih razlika i visoke demokratske standarde i u tome kao i do sada – tu smo uz vas.

Solidarno i hrabro dalje!

Optimistični i drugarski pozdravi!

Predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske
Biljana Gaća

Međunarodna tajnica Foruma mladih SDP-a Hrvatske
Eva Amalija Orešković