#SiguranSmjer za Hrvatsku!

U Hrvatskoj je u toku kampanja za vanredne parlamentarne izbore gde će građani i građanke imati prilike da ponovo biraju zastupnike u Saboru. Nakon neuspelog eksperimenta Mosta i HDZ ogrezlog u ekstremnoj desnici jedne od najvećih žrtava neoliberalne politike koju su u kratkom roku sprovodili bili su mladi.

Forum mladih Socijaldemokratske partije Hrvatske aktivno učestvuje u kampanji za predstojeće izbore, i zagovara socijaldemokratske politike u koristi svih mladih u Hrvatskoj. Na dnnevnom nivou naši drugovi i drugarice iz Hrvatske razgovaraju sa građanima i građankama predstavljajući program #SiguranSmjer koji nudi Narodne koalicija.

HDZ i Most VS mladi

Mere za zapošljavanje mladih koje je uvela vlada Socijaldemokratske partije Hrvatske u okviru Evropske garancije za mlade su ukinute. Reforma kurikuluma je klerikalizovana, čime je jedna od najvažnijih reformi u hrvatsom društvu prekinuta. Ministarka HDZ izjavila je kako Hrvatska ima višak visokoobrazovanih. Mladi su bili prinuđeni na proteste zbog neisplaćivanja stipendija. Kada se sabere, svi rezultati rada prethodne Vlade Hrvatske i zalaganja naše članice Foruma mladih SDP Hrvatske, u kratkom roku su na štetu mladih poništeni.

Nakon ovakvih “rezultata” HDZ i Mladež HDZ izašli su pred mlade sa kampanjom “Biraj bolju budućnost”. Tragikomično je da upravo oni koji su mere namenjene sigurnoj budućnosti mladih, izvesnosti i davanju razloga da ostanu u Hrvatskoj ukinuli mladima nude “bolju budućnost”.

Veće naknade

Sa druge strane Forum mladih Socijaldemokratske partije Hrvatske svestan prednosti politika koje su davale rezultate u kampanji mladima nudi konkretne mere. Podizanje naknade sa 2400 kuna na 3000 kuna SDP navodi kao prvu meru po formiranju nove Vlade. Predsednik SDP Zoran Milanović nedavno je to i potvrdio.

#SiguranSmjer za obrazovanje

Još jedna od mera koju SDP zagovara u okviru Narodne koalicije sa kojom izlazi na izbore a mora da bude važno mladima je i besplatno studiranje. Naime, redovnim studentima biće osigurana sredstva za plaćanje školarine i besplatan upis na prvu godinu studija. Kao cilj postavljeno je 15000 stipendija studentima i studentkinjama u deficitarnim područjima, godišnje 3000 u osnosu na sadašnjih 200. Ceo program za rad i zapošljavanje Narodne koalicije možete pogledati OVDE. 

 

Kurikulum 2 HR

Reforma svih reformi

Reforma kurikuluma u koju se uplela ekstremna desnica, o čemu smo već pisali, mora da nastavi onako kako je počela. Forum mladih SDP Hrvatske podržao je protest ovim povodom, a danas aktivno radi na kampanji koja će verujemo biti pobednička i osigurati završetak ovog važnog posla za Hrvatsku. Ovo nije jedina mera programa za obrazovanje Narodne koalcije koji nudi #SiguranSmjer za mlade. Ostale mere pročitajte na njihovom sajtu. 

SD9 podržava jednu od organizacija koja je sa nama od početka, Forum mladih SDP Hrvatske. Njihovo zalaganje za bolju i drugačiju Hrvatsku, njihovi kandidati i kandidatkinje i program koji nude sa svojim partnerima jasna su alternativa neuspelim eksperimentima. Njihova ideja nisu mere koje ukidaju beneficije i prava mladima. Njihove mere su mere koje mladima daju šansu, mogućnost i razlog da ostanu u Hrvatskoj i daju doprinos boljem životu.

SD9 je za #SiguranSmjer!